Co je to rychlá půjčka?

Hotovostní půjčky slouží ve většině případů pro lidi, kteří mají zájem o malé částky, které lze získat zpravidla velmi rychle, bez ručitele, na jakýkoliv účel a bez zbytečné byrokracie. V případě že nemáte možnost nebo čas vybavit si spotřební úvěr, nevyhovují vám podmínky splátkových společností, nechcete obtěžovat své přátele či známých a přitom potřebujete peníze okamžitě, můžete využít služeb společností poskytujících hotovostní půjčky.

Poskytovateli hotovostních půjček jsou většinou nelicencované společnosti specializované na tuto činnost. Větší část slovenského trhu pokrývá 5 společností, jejichž nabídky najdete v našich profilech . Kromě standardních společností, existují na Slovensku i firmy nebo jednotlivci, kteří nabízejí hotovostní půjčky, na trhu se však nechovají standardně a podle platných zákonů. Toto je jedním z důvodů, proč by při výběru společnosti poskytující hotovostní půjčku měli spotřebitelé přihlížet na několik faktorů. Každý zákazník by si měl především prostudovat samotnou smlouvu o půjčce a prověřit si a porovnat systém poplatků a možných sankčních poplatků v situaci, pokud se dostane do problémů se splácením. Důležité je také znát historii dané společnosti na trhu a sledovat její komunikaci a prezentaci. Mnoho lidí také preferuje osobní doporučení známých nebo přátel, kteří měli s danou společností pozitivní zkušenost.

Některé společnosti provozují zelenou linku, na které máte možnost získat základní informace o úvěru. Společnost na základě telefonátu kontaktuje nejbližšího obchodního zástupce nebo zprostředkuje na obchodního zástupce kontakt, a ten vám poskytne podrobnější informace o úvěru.

Hotovostní půjčky se poskytují v objemu od pár tisíc korun až do 50 000 Kč. Některé společnosti poskytují půjčky i nad tuto částku (až do 200 000 Kč), v takovém případě však již většinou nejde o hotovostní půjčku a obvykle se již vyžaduje i ručení. Častou praxí je, že klientovi se postupně zvyšuje úvěrový rámec. Po úplném splacení první nízké půjčky dostane klient další s vyšším úvěrovým limitem, postupně až do maximálnehej výše úvěru poskytovaného danou společností.

Specifickou kapitolou při hotovostních půjčkách úroková sazba. Ta se ve většině případů pohybuje nad 50%. Schválené společností se vysokou sazbu snaží maskovat tím, že uvádějí sazbu na měsíc nebo na týden. Relevantní srovnání však získáte až po přepočtení na roční bázi. Můžete to udělat například prostřednictvím naší speciální kalkulačky .

Než se rozhodnete pro hotovostní půjčku si však přece zkuste zjistit dostupnost jiných, levnějších alternativ. Banky jsou nyní mnohem přístupnější v poskytování spotřebitelských úvěrů . Pokud máte pravidelný příjem, máte šanci získat hotovostní spotřební úvěr bez nutnosti prokazování použití peněz. Úroky takových úvěrů se dnes pohybují v rozmezí 13-15% pa (i když procentní sazba nákladů je v tomto případě trochu vyšší, v úrokové sazbě nejsou totiž zahrnuty poplatky). Případně, pokud nepotřebujete hotovost, můžete využít služeb splátkových společností , jejichž úrokové sazby jsou v průměru 20-30%. Nebankovní společnosti s úroky často nad 50% pa jsou opravdu až poslední možností.